ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, *εύφημος μνεία

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ – ΕΞΑΓΟΡΑ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ, ΛΗΔΑ ΔΙΤΣΑ,
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΛΕΦΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ, ΛΗΔΑ ΔΙΤΣΑ,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΛΕΦΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

 

ΧΡΗΣΗ: ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΘΕΣΗ: ΚΙΛΚΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ: 10.000 M²

 

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2013



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ‘σημείων’, χώρων με ιδιαίτερη ταυτότητα οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως σταθμοί διασύνδεσης. Τα δημιουργούμενα ‘portal’ φέρουν την υποδομή για την σύνδεση του επισκέπτη με τις τοπικές δράσεις αλλά και με χώρους υπερτοπικού ενδιαφέροντος. Ο χρήστης θα μπορέσει επισκεπτόμενος τους χώρους αυτούς να προσεγγίσει πεδία του ενδιαφέροντος του αλλά και να ανακαλύψει πληροφορίες που θα του φανούν χρήσιμες, σε ένα περιβάλλον, ένα data base μορφοποιημένο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Κιλκίς. Το αποτέλεσμα είναι η αναζωογόνηση του κέντρου με χώρους πολλαπλών χρήσεων προσανατολισμένων στην οργάνωση της ζωής των πολιτών αλλά και στην πρόσβαση σε πληροφορία στα πλαίσια της λειτουργίας μιας ‘έξυπνης πόλης’.
Όσον αφορά στη μορφολογία και στην κατασκευαστική λογική των προτάσεων επιλέχθηκαν ελαφριές κατασκευές με φιλικά υλικά οι οποίες είναι αναστρέψιμες και προσαρμόζονται στο περιβάλλον.
Ως συνεκτικό χαρακτηριστικό σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού επιλέχθηκε η χρήση ενός ιδιαίτερου τύπου δέντρου, του σφένδαμου (άκερ), με την οποία επιχειρείται να δοθεί μια ταυτότητα στον περιβάλλοντα χώρο και τις ρυμοτομικές χαράξεις της περιοχής.
Η λύση αυτή είναι οικονομική και οικολογική σε σχέση με άλλες δαπανηρές επεμβάσεις βαρέως τύπου ( εκσκαφές, επιχωματώσεις, έργα οδοποιίας ) που θα έφερναν μεγάλη αναστάτωση στο χώρο.