ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΛΗΔΑ ΔΙΤΣΑ,

ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

 

ΧΡΗΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΘΕΣΗ: ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ: 5.000 M²

 

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2013



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η παρούσα μελέτη αφορά στην πρόταση αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου που βρίσκεται στον Λιμένα Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου.
Πρόκειται για θέατρο κατασκευασμένο στη ρωμαϊκή εποχή, του οποίου έχει μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί: το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου, όπου διατηρούνται πέντε κτιστοί αναβαθμοί και ένας (ο χαμηλότερος) με λίθινη επένδυση, τμήματα του προσκηνίου, ο τοίχος της σκηνής με τα τρία ανοίγματα των θυρών, καθώς και τμήματα του δαπέδου της ορχήστρας. Επιπλέον διατηρείται ο περιμετρικός τοίχος που διαχώριζε το άνω από το κάτω κοίλο, οι ακτινωτές επιμήκεις αντηρίδες, και τρεις από του εξωτερικούς πεσσούς. Τα χαμηλότερα επίπεδα του θεάτρου δεν έχουν στο σύνολό τους αποκαλυφθεί, ωστόσο οι ανασκαφικές τομές που πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις αρκούν για να δώσουν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του.
Η πρόταση αποκατάστασης περιλαμβάνει τη συντήρηση και στερέωση των ευπαθών στοιχείων του μνημείου παράλληλα με την προστασία της ευαίσθητης θεμελίωσης των εδωλίων με τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επιλεκτική χρήση του. Αυτό επιτυγχάνεται με την τεχνική της κατάχωσης με χαλίκια και τελική στρώση καλά πατημένου χώματος, εγκιβωτισμένα με ξύλινα στοιχεία, καμπύλα σύμφωνα με την χάραξη του θεάτρου. Έτσι αποκαθίστανται, σε ικανοποιητικό βαθμό το σχήμα, η γεωμετρία και η λειτουργία του αρχαίου θεάτρου και γίνονται αντιληπτά και από τον μη ειδικό επισκέπτη. Τέλος προτείνεται η ήπια διαμόρφωση του περιβάλλοντός του, με θέσεις στάσης και ενημέρωσης ώστε η περιοχή να αποτελέσει επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Στην παρούσα μελέτη δεν εξετάζεται η ανάδειξη του μνημείου με τη διαμόρφωση όλου του οικοπέδου στο οποίο εντάσσεται, καθώς αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής πρότασης.