ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΛΗΔΑ ΔΙΤΣΑ, ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ,

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ
ΔΟΛΙΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.

 

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΛΗΔΑ ΔΙΤΣΑ, ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ,
ΔΟΛΙΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

 

ΧΡΗΣΗ: ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΘΕΣΗ: ΛΑΡΙΣΑ, ΕΛΛΑΔΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 3.000 M²

ΚΟΣΤΟΣ: 3.000.000 €

 

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2014



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
⚊  Ο σύγχρονος σχεδιασμός με υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονική που να δημιουργεί ένα κτίριο τοπόσημο και να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και προβολής για την εικόνα της εταιρείας. Η μορφή και η διάπλαση των όγκων γίνεται με πρωτοποριακό σχεδιασμό και δυναμική μορφή που να παραπέμπει στην συνεχή κίνηση του αυτοκινητόδρομου.
⚊  Η ενσωμάτωση στον σχεδιασμό των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες του Θεσσαλικού κάμπου ώστε το κτίριο γραφείων να μπορεί να καταταγεί στην κατηγορία των κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. (zero energy building)
⚊  Ο ευέλικτος σχεδιασμός του εσωτερικού με σύστημα εσωτερικών χωρισμάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αντιλήψεις οργάνωσης, σχεδιασμού και αισθητικής γραφειακών χώρων που να μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν ανάλογα με τις απαιτήσεις.
⚊  Η οργάνωση των λειτουργικών ενοτήτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος για την στέγαση όλων των διοικητικών υπηρεσιών.
Την προσαρμογή και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με διευθέτηση των κινήσεων και σεβασμό στις δεσμεύσεις του υπάρχοντος σχεδίου γενικής διάταξης.
Το κτίριο τοποθετείται στην νοτιοανατολική γωνία του διατιθέμενου χώρου σύμφωνα με την πρόταση του σχεδίου γενικής διάταξης. Την κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής λύσης σε κάτοψη συνθέτουν δύο βασικά ορθογώνια γεωμετρικά στοιχεία τα οποία «ολισθαίνουν» μεταξύ τους δημιουργώντας ένα επίμηκες σχήμα που έχει σαν συνδετικό στοιχείο «το αίθριο» στην θέση όπου γίνονται οι δύο είσοδοι του κτιρίου.
Η διάταξη του κτιρίου εναρμονίζεται με το σχήμα του διατιθέμενου χώρου ξεχωρίζοντας όμως από τα υπόλοιπα κτίρια του ΚΛΣ. Με την χωροθέτηση αυτή υπάρχει η μικρότερη δυνατή απώλεια σε θέσεις στάθμευσης και ενώ στα ορθογώνια τμήματα που διαμορφώθηκαν από την «ολίσθηση» αναπτύσσονται δύο «ρηχές» πτέρυγες γραφείων για την μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού.
Σε όψη οι δυο πτέρυγες μορφολογούνται από ένα δυναμικό στοιχείο ταινίας σχήματος «Ζ» που προβάλει σχίζει και σκιάζει τις γυάλινες επιφάνειες ενώ δίνει την αίσθηση της κίνησης. Το γραμμικό κτίριο δημιουργεί μία ιδιαίτερα δυναμική φόρμα που θεωρούμε βασικό χαρακτηριστικό της εταιρείας και προβάλει τη δημόσια εικόνα της. Η εναλλαγή των γυάλινων και συμπαγών επιφανειών επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό και εξασφαλίζουν την επαρκή σκίαση δημιουργώντας ένα βιοκλιματικό κέλυφος σχεδιασμένο για κτίριο γραφείων. Οι κατακόρυφες γυάλινες επιφάνειες τέμνουν λοξά το περίγραμμα του κτιρίου επιτείνοντας την δυναμική μορφή του ενώ διαμορφώνουν στην πραγματικότητα δυο πτέρυγες σχήματος τραπεζίου.
Ο άμεσος περιβάλλοντας χώρος και το δώμα φυτεύονται τόσο για την καλύτερη σκίαση όσο και για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος γύρο από το κτίριο με κατάλληλη φύτευση.